Görgey-verseny a Tiszaparti Általános Iskolában

Görgey-verseny a Tiszaparti Általános Iskolában

Szeged - Csongrád megyei és határon túli magyar diákok csapatai mérték össze tudásukat pénteken az ötödik Görgey Artúr Történelemversenyen.

 

Vida-Szűcs Imre - Délmagyarország napilap - 2013.10.26. 10:25

 

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc köré épültek a feladatok az ötödik Görgey Artúr Történelemversenyen, amelyet a Tiszaparti Általános Iskola és a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület szervezett pénteken. A területi versenyre Csongrád megyéből és a határon túli szórvány magyarlakta településeinek iskoláiból érkeztek 7. és 8. osztályos diákok. Összesen 35 csapat nevezett, 13 a határon túlról.

Az idén először jött a szegedi versenyre Ladányi Lili, Cene Loretta és Kovács Bertina a szerbiai Törökkanizsáról, a Jovan Jovanovic Zmaj Általános Iskolából. Történelemtanáruk, Mészáros Ágota elmondta, hogy körülbelül a tananyag 30 százaléka szól a magyar történelemről, de egy hónapig heti két különórát is tartottak felkészülésként. A 8. osztályos lányok jól érezték magukat a városnézésen, új emberekkel ismerkedtek, de valódi barátságok kialakítására nem volt idejük.
 

Szegedi hagyományőrzők igyekeztek élethűbbé tenni a vetélkedőt.
Fotó: Karnok Csaba

 


A szintén szerbiai Magyarittabé település Milos Crnjanski Általános Iskolájának 7. és 8. osztályosokból álló csapatát Simon Angéla, Rétai Mihaella és Vass Nikolett erősítette. – Egy évben másfél-két hónap jut a magyar történelem tanulására. Le van rövidítve, de az 1848–49-es eseményekről természetesen hallottunk – mesélték. Tanárukkal, Deák Anasztáziával három hétig készültek a versenyre.

A vetélkedő mellett a csapatok egyéb közös programokon is részt vettek, a szervező Tiszaparti Általános Iskolában hagyományőrzők műsora és kiállítás segített visszatekinteni a forradalom és szabadságharc idejére.