Összesítő a zászlóalj munkájáról a második negyedévben

Kedves Bajtársak! Először is elnézéseteket kérem, hogy majd egy hónappal a második negyed év letelte után írom meg az összesítőt, azonban sajnos mostanában vannak harcaim a laptoppal. Minden esetre ezúttal is megpróbáltam összeszedni mi is történet velünk április-június viszonylatában. Szerencsére van mit írni, hiszen rendkívül sok rendezvényünk volt az elmúlt három hónapban, annak ellenére, hogy milyen kevés a támogatottságunk.

 

Április:

4-én a szokásokhoz híven jelen voltunk Tápióbicskén az ütközetben. Összesen 18 fővel voltunk jelen. A csatában a szolnoki ütközeten történtek miatt alezredes úr úgy döntött, hogy nem veszünk részt a közelharcokban. Ezért hátul maradtunk, és csupán a legvégén vettünk részt a végső rohamban. Ez bizonyára egyeseknek nem tetszett, minden esetre az ütközet így is élvezhető, talán még látványosabb is volt. A főzőversenyen Laliék első helyet szereztek, amihez szívből gratulálok!

A csatát követően április 13-14-én a Móra Múzeumban tartottam előadásokat az érkező csoportoknak, mivel azonban hétköznap volt így más nem tudott velem tartani.

Április 20-án a szentesi műszaki zászlóalj nyílt napjára voltunk hivatalosak a Damjanich laktanyába. Sajnos szintén hétköznapról volt szó, ezért csupán 6 fővel voltunk jelen. Mindennek ellenére, amit elvártak tőlünk azt teljesítettük, bár a tüzérség többször mondott csütörtököt, mint adott le sikeres lövést, de ettől függetlenül jól telt a nap. Táborunk a civil, és honvéd kollégákat egyaránt rendkívül érdekelte.

A szentesi programmal valamelyest összefűződött a hétvégi rendezvény, mivel ahogy Szentesről visszaértünk, már indultunk fel Gyenesdiásra. Így április 20-22 között a Balatonnál teljesítettünk szolgálatot, összesen 18 fővel voltunk jelen. A szokásos kedves fogadtatás ért minket, az esti programok elérték céljukat, a kötelező programokat pedig profi helytállással láttuk el. Szombaton igaz vak sötétben jöttünk le a hegyről, valamint a hazaúton hatalmas esőben utaztunk, mindennek ellenére a három nap programja erős és fárasztó ugyan, de nagyon jó volt. Lalinak köszönjük a finom ételeket, továbbá elismerés a két újoncnak és a két hadnagy úrnak, akik a tüzérségi löveg szállítását megoldották.

Április utolsó hétvégéjén érdekes eset történt meg. Ugyanis egyszerre láttuk el feladatainkat a Délvidéken, és a Felvidéken. A mai Szerbia területén fekvő Kispiacon hagyományőrző napokat tartottak, ahol Veres százados úr parancsnoksága alatt, a díszlobogóval egy 9 fős alakulattal vettek részt a programokon. További információ százados úrtól kérhető. Vass alezredes úr vezetésével pedig egy 5 fős kontingens járta végig immár harmadik alkalommal a Tárnok őrnagy úr szervezte felvidéki hadjáratot. Úgy gondolom, hogy a fárasztó menetek ellenére kellemesen telt a három nap, és lehetőségeinkhez képest helytálltunk. Ugyan le kellett faragni az utazók létszámát, amiből történt némi kellemetlenség, azonban mai világunkban egyre inkább a pénz beszél sajnos.

 

Május:

Május hónapja 6-án a kissé megkésett, ennek ellenére jól sikerült cinkotai csetepatéval kezdődött. Alezredes úr nem volt, ezért megkért, hogy intézzem a rendezvényt, így egy 6 fős különítménnyel mentem Cinkotára. A rendezvény Udovecz ezredes úr vezetése alatt egy kellemes kis csatává nőtte ki magát, és az időjárás is kedvezett.

Május 12-én szintén egyszerre két helyen képviseltük a zászlóaljat. Alezredes úr ugyanis a Palotai ezredes úr által szervezett MATASZ konferencián volt jelen, jómagam pedig egy 5 fős különítménnyel a Csongrád Megyei Kataszrófavédelem meghívásának tettünk eleget. Főleg a lobogókról szólt a rendezvény, ezért nem kellett több fő, viszont a zászlószentelésnél nagyon jól festett a két lobogónk. A katasztrófavédők pedig rendkívül hálásak voltak a részvételünkért.

Május 19-én a békés megyei hagyományőrzők meghívásának tettünk eleget Csabacsüdön, ahol egy rendkívül jól sikerült hadijátékon vettünk részt Bolgár alezredes úr vezetésével. Összesen 12 fővel voltunk jelen, és két löveggel, így elmondhatjuk, hogy a rendezvény gerincét tettük ki. A vendéglátás fantasztikus volt marha és birka pörkölttel.

Május 20-án a Móra Múzeumban gyűltünk össze 16-an, hogy a Lali által megálmodott bemutatkozó filmet felvegyük és leforgassuk. Rendkívüli kidolgozottság mellett nagyon jól sikerült a film, amihez gratulálok Lalinak. Valamint köszönet a bajtársaknak az összefogásért a film érdekében. Alezredes úr erről a rendezvényről úgy határozott, hogy ugyan házon belüli programról beszélhetünk, ennek ellenére tegyük fel a hivatalos programok közé.

Május 24-én a Tabán Általános Iskola meghívásának tettem eleget. Egy előadást kértek Bem tábornok erdélyi hadjáratáról, mivel egy, egy hetes kirándulást szerveztek 50 hetedik osztályos diáknak Erdélybe, a 48-as emlékhelyek meglátogatására, pályázati pénzből. Egy kedves kis ajándékkal köszönték meg a majd egy órás előadást.

Idén május 26-án került megrendezésre a Szeged napja alkalmából tartott díszközgyűlés a Széchenyi téren. Ez alkalommal, jóval szerényebb volt a program, mivel az önkormányzat nem kért díszlövést a hídi vásár megnyitásánál, se díszfelvonulást. Csak a díszegységként szolgáltunk a színpadon és amellett, melyet 17 fő tett ki. E napon még két rendezvényen voltunk jelen. Délután a Csepi őrnagy úr szervezte Bajtársi Klub két koszorúzásán vettünk részt a Kossuth és Frigyes laktanyáknál. Összesen 4 fővel voltunk jelen. A rendezvény végén vacsorával köszönte meg a klub a részvételünket. Ezzel együtt Juhász János százados úr a Csíksomlyói zarándoklaton a hadilobogó másolatával egyenruhában képviselte a szentmisén az egyesületet.

Május 27-én, a bordányi falunapon, ifj. Veres Csaba őrmester úr vezetésével, 4 fővel emelte a falunap fényét.

 

Június:

Június 3-án bezárt a Móra Múzeumban a felszerelésünkből készült kiállítás. Ennek alkalmából ki kellett pakolnunk a múzeumból június 4, amihez alezredes úr kért pár embert segíteni. Ezért úgy döntött, hogy a „rendezvényt” vigyük fel hivatalos programként, és a jelenlévők kerüljenek fel a jelenléti ívbe. Azt azonban nem tudhattuk, hogy a múzeum munkatársai mindent összepakoltak helyettünk, ami miatt nem sok dolgunk volt. Még e napon délután alezredes úr vezetésével, 6 fővel részt vett Újszentivánon a trianoni békeszerződés megemlékezésén.

Június 9-én Győrben megrendezésre került a Napóleon-kori győri csatára. A hadijátékon egyesületünk összesen 11 fővel vett részt francia és osztrák színekben. A részvételünket Pop őrmester úr intézte, ezért a rendezvényről ő tudna részletesebben beszámolni.

Ezt követően egy kisebb szünet történt, azonban annál jobb rendezvény következett. Június 22-24-én tartották Újszentivánon a falunapokat, melyen barátaink, a Szakács család Gelencéről eljött, hogy letegyék állampolgársági esküjüket. A hétvége folyamán összesen 19 fő volt jelen, hogy díszegységet állva ott legyenek Bandiék úgymond révbe érésének. Ez az eskütétel Vass alezredes úr, és Juhász százados úr egy évi munkájának gyümölcse, melynek kitartásához és fáradtságához gratulálok.

E hétvégén Pop őrmester úr egy Napóleon-kori rendezvényen képviselte az egyesületet, így szintén egyszerre két helyen volt jelen a zászlóalj.

Június 26-án a bordányi plébánia szervezésében egy katolikus gyerektábort tartottak, melyre minket is meghívtak, hogy a résztvevőket kicsit bevezessük a 48-as szabadságharc hangulatába. Összesen 4 fővel tartottunk előadásokat mintegy 150 gyereknek a délután folyamán.

Június 29-30-án Hódmezővásárhelyen, a Kéktó fesztiválra mentünk összesen 4 fővel. A rendkívüli meleget és port viszonylag jól bírtuk, és az ellátásra sem lehetett panaszunk, valamint az esti program ismét meghozta eredményét.

Április és június tekintetében tehát összesen 24 rendezvényen voltunk jelen. Ezek közül összesen 6 program volt, mely több napos volt. Tisztelettel köszönöm a rendezvényeken való tisztes helytállást a bajtársaknak!

A második negyed évben az egyesületből kilépés nem történt. Ezzel szemben viszont rendkívül sok csatlakozóról számolhatok be. Bolgár Tünde hadnagy asszony ötlete nyomán a korábban külön működő békésszentandrási tüzérek új szakaszként betagozódtak egyesületünkbe. Összesen 12 fő csatlakozott hozzánk, melyből 8 tüzér, 4 fő pedig markotányos hölgyként csatlakozott. Így egyesületünk 74 főre gyarapodott.

Ennek fényében a megoszlás a következő. 17 fő gyalogos tiszt, 6 fő őrmester, 3 fő tizedes, 3 őrvezető, és 9 fő honvéd, és egy kormánybiztos. A tüzérséget 5 tiszt, 1 tizedes, és 7 alágyús alkotja. 20 markotányos hölggyel, valamint 2 fő élelmezési biztossal rendelkezünk.

Kitűntetés ebben a negyed évben kettő jutott. Dr. Vass László alezredes úr a felvidéki hadjáraton Tárnok őrnagy úrtól megkapta a Szini Sebő Alajos emlékérmet, majd pedig a Honvédelem napja alkalmából május 21-én vehette át Dr. Simicskó Istvántól a Honvédelemért Tisztikereszt I. fokozatát, a tölgyleveles aranykeresztet. A két elismeréshez gratulálok a parancsnok úrnak.

 

Összesítés:

A második negyed évről szerencsére elmondható, hogy programokban és élményekben gazdag volt. Azonban ehhez kellett a zászlóalj tagjainak részvétele, és jó idő révén verítékes munkája is. Tisztelettel köszönöm mindenkinek, aki e három hónapban aktívan részt vett az egyesület munkájában. Szívből remélem, hogy az év hátralévő része is tartogat számunkra hasonló izgalmas programokat és rendezvényeket.

 

 

 

 

                                                                                                                           Kiss Kornél

Szeged, 2012.07.27.                                                                                          hő. hadnagy

                                                                                                                        táborkari főnök